Creatief beleven
De kunst afkijken bij onze kinderen
Het mooie aan een kindergeest is dat het nog niet vol zit met regels en verwachtingen van resultaten. Dat iets op een bepaalde manier ‘behoort’ te zijn, komt doorgaans niet in ze op. Ook hebben ze een natuurlijke drang om te onderzoeken en te experimenteren. Voor een kind is immers alles nog nieuw. Kinderen zijn daardoor erg ontvankelijk voor creativiteit.
Stimuleren van creativiteit
Hoe kunnen we die creativiteit stimuleren? Misschien is dat niet de juiste vraag om te stellen. Net zoals je bij kinderen het leren lopen in principe niet hoeft te stimuleren, hoeft dat ook niet bij creativiteit. Creativiteit sluit aan bij hun natuurlijke impuls om te willen ontdekken, verkennen, oefenen en uitproberen. Dit zet kinderen aan tot groeien en ontwikkelen. Wel moet er de mogelijkheid gecreëerd worden om creatief bezig te zijn.
Een betere vraag is dus hoe je de juiste randvoorwaarden schept om creatief te kunnen ontwikkelen.
Knip-, plak-, teken- en schilderwerkjes
Bij klassieke knutselwerkjes die we kinderen aanbieden, kun je je afvragen in hoeverre ze daadwerkelijk creativiteit stimuleren. Voorbedachte knip- en plakwerkjes, waarbij vaak zelfs al een voorbeeld gemaakt is, zijn niet creatief uitdagend. Ze hebben een volwassen benadering en resultaatgerichtheid in zich. Vaak is het uitvoeringsproces in "zo hoort het" stappen uitgewerkt. Om te helpen!? Maar zo wordt eigen creativiteit onderdrukt. Natuurlijk kun je tussendoor eens zoiets doen, maar eigenlijk ben je dan een techniek aan het aanleren, zoals kleuren tussen de lijnen. Het is in ieder geval geen creatieve activiteit, eigen gedachtes en oplossingen worden niet gestimuleerd. Het is belangrijk dat de invulling door fantasie niet geremd wordt.
Ruimte voor experiment
Geef kinderen de ruimte om zelf te ontdekken en te experimenteren. Dit kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door het weren van voorgekauwd speelgoed. Bij veel speelgoed is het ‘de bedoeling’ dat het kind er op een bepaalde manier mee speelt. Wanneer je als ouder of begeleider kinderen steeds wijst op deze ‘bedoeling’, werk je experiment en onderzoek tegen. Laten we kinderen vooral de ruimte geven voor nieuwsgierigheid.
Met volledige aandacht.
Kinderen beleven vanuit hun verwondering. Er gebeurt niets ernstigs wanneer een baby over het gras mag rollen zonder speelkleed of een hap zand binnenkrijgt op het strand. Kinderen de vrijheid geven om zintuigelijk te experimenten is belangrijk.
Ruimte voor vrij denken,
Een kind dat een boom nadoet hoeft niet stil te staan. Gras dat getekend wordt hoeft niet groen te zijn. Sowieso hoeft iets dat gemaakt wordt niet per se iets voor te stellen. De beleving van het materiaal is leerzamer dan het resultaat.
CREATIEF BELEVEN ZOALS EEN KIND.
Laten we vooral terug gaan naar onze kinderlijke beleving.
Alsof we iets voor de eerste keer, voelen, horen of ruiken.
Opnieuw waarnemen, andere mogelijkheden zien,
onszelf verrassen in experiment, door van gebaande paden te gaan.
Heb je het nodig om wat meer de kunst van creativiteit af te kijken, kom dan met je (klein) kind naar de ouder en kind ateliers bij Crealogie
